Un nou an editorial de succes pentru cititorii din România
Anul 2022 abia a început, însă librăriile fizice, cât și cele online se pregătesc deja să aducă traduceri spectaculoase. În ultimii ani, românii au arătat un interes din ce în ce mai mare pentru lectură. Din acest motiv, marile librării și edituri din țară nu au întârziat. Acestea au pregătit pentru audiența din România o listă incredibilă de beletristică, ficțiune și multe alte categorii, pentru acest an. În continuare, vor fi listate câteva din cele mai urmărite și așteptate cărți.
Cele mai așteptate cărți din anul 2022
Pentru fanii lecturii periodice și nu numai, acest an vine cu o ofertă incredibilă. Această perioadă va fi cu siguranță una prolifică pentru autorii tuturor genurilor. În afară de binecunoscutele capodopere internaționale ale secolului XX. Editurile din România aduc și literatură de actualitate, precum bestsellere care au primit ecranizări de succes. Câteva din noile traduceri sunt:
- Philip Roth – Pe când era bună. Acest roman a fost bine întâmpinat de către critici, mai ales venind din partea unuia dintre cei mai mari autori americani. Astfel, stilul lui Roth în opera „Pe când era bună” a reușit să reproducă finețea scrierii lui Gustave Flaubert. Cartea reușește să surprindă esența efemeră a unei tinere cu obsesii promiscue. Aceasta își trăiește viața punând mereu sub semnul întrebării probitatea morală, având totuși o curiozitate hipnotizantă pentru ea.
- Simone van der Vlugt – Iubita pictorului. Celebra creatoare a romanului bestseller „Albastrul din miez de noapte” este readusă din nou în librării cu ajutor de la Ministerul Educatiei. Acesta sprijină activ demersurile de motivare a cetățenilor în privința lecturii. Simone van der Vlugt prezintă acum o nouă poveste impresionantă, despre un personaj cu trecut controversat. Romanul istoric „Iubita pictorului” dorește să restituie imaginea doamnei Geertje Dircx, aducând o nouă perspectivă relației ei cu pictorul Rembrandt.
- Rick Held – Lecții nocturne în Micul Ierusalim. Pentru fanii poveștilor de dragoste inspirate din realitate, noua carte a lui Rick Held este alegerea perfectă. Rick Held prezintă cititorilor povestea unui tânăr adolescent evreu pe nume Tholdi, care se îndrăgostește orbește de o tânără de etnie romă. Acțiunea romanului se întinde pe toată perioada celui de-al Doilea Război Mondial, autorul punând în lumină greutățile pe care le au de înfrânt cei doi iubiți.
Generațiile noi de autori și trendurile din literatură
Cu toate că lumea pare din ce în ce mai digitalizată, din ce în ce mai mulți oameni preferă să se întoarcă la metodele tradiționale de relaxare. Așa cum mulți oameni din deceniile trecute au idolatrizat scriitori celebri precum Dostoevsky sau George Călinescu, trendurile se schimbă odată cu cerințele publicului.
În categoria de autori, există nenumărați autori autohtoni, noi, care au ajuns în lumina reflectoarelor. Unul dintre cei mai populari autori, pe segmentul de cărți de istorie este cu siguranță Yuval Noah Harari. Yuval este un profesor universitar și istoric, care a devenit într-un timp foarte scurt o senzație în lumea literaturii. Acesta a reușit într-un mod nonconformist să îndemne cititorii la reflectarea existenței omului în marea schemă a universului.
Deși autorii tineri sunt pe val în acest moment, există și scriitori vechi nedescoperiți care ies la suprafață peste ani. Un astfel de exemplu este Ivo Andric, un scriitor sârb, premiat cu Nobel în Literatură în 1961. Trăind într-o perioadă extrem de tumultoasă. acesta și-a găsit alinarea în scris. Astfel, operele sale despre ținuturile sale sau personaje marcante din istorie, precum Omer Pasa Latas au ajuns să inspire și ceilalți artiști, pe lângă cititori.
Industria cărților, pregătită acum pentru toate vârstele
Acum, mai mult ca niciodată, industria literaturii este tot mai inclusivă și diversă. Marile edituri aduc astăzi în România genuri și cărți din ce în ce mai variate, precum:
- Cărți de mindfulness și dezvoltare personală. Acest segment de scrieri a prins extrem de multă popularitate, în special în rândul tinerilor și adulților, de la 20 la 30 de ani. Acest gen de cărți ajută în special oamenii aflați în momente dificile, care au nevoie de ordine în viața lor. De asemenea, aceste cărți pot îmbunătăți stilul de viață al tinerilor de 20-25 de ani, aflați în situații dificile emoționale.
- Cărți pentru young adults. Chiar dacă acest segment reprezintă grupele de vârstă 14-18 ani, el se bucură totuși de o varietate extinsă a genurilor de cărți prezente pe piață. De la cărți fantasy, cu povești incredibile, până la romane polițiste sau povești inspirate din realitate, toate acestea sunt pe placul tinerilor.
- Cărți pentru copii cu autori străini de succes. Din ce în ce mai multe edituri aduc pentru audiența tânără, de 10-15 ani, titluri atrăgătoare pentru aceștia. Desigur, acest lucru se datorează numărului din ce în ce mai mare de autori de cărți pentru copii.
Concluzie
Lectura este din nou pe un trend ascendent, în materie de preferințe ale românilor. Iar știrea lansărilor de titluri noi traduse în limba română este faptul ce confirmă creșterea cererilor de cărți. Fie că este vorba de autori contemporani sau cei cu renume vechi, editurile românești sunt pregătite pentru fanii cititului. Anul 2022 se anunță încă de la început unul cu apariții spectaculoase precum John Steinbeck sau Isabella Hammad, iar lista continuă. În concluzie, acest sezon este unul potrivit pentru completarea bibliotecii personale cu titluri celebre.